Почина големият Тончо Тончев

Публикувано на 17.10.2014

На 17 Октомври 2014 г. Стралджа тъгува за невероятният хореограф, фантастичния музикант. Създателят на Фолклорен Ансамбъл "Въжички" Стралджа Тончо Тончев.
Почина големият Тончо Тончев

След продължително и тежко боледуване от този свят си отиде Тончо Тончев.Стралджа тъгува за невероятният хореограф, фантастичния музикант, страстния танцьор, талантливия актьор и горещ родолюбец, емблемата на Стралджа, създателя на ансамбъл „Въжички“. Тъгува за човека Тончо Тончев, почетния гражданин на Стралджа, който посвети целия си живот за съхранение, обогатяване и разпространяване на богатия стралджански фолклор. Със смъртта на Тончо Тончев загуби Стралджа, загуби България.

Хореографът Тончо Тончев е роден на 25 юни 1941г. в Стралджа. Дарованието му изгрява с приема му в Държавния ансамбъл за народни песни и танци в София. Успешно завършване на хореографското училище, когато неговата дипломна работа „Джиновското“ е отличена най-високо.
Това е първият му танц публикуван в списание „Танцово изкуство“. През годините следват още над 30 авторски публикации на изявения творец. Тончев има в биографията си повече от над 400 поставени и композирани от него танци, в стотици танцови колективи у нас – градски, селски и ученически. С танците на Тончо Тончев са обогатени програмите на Държавните ансамбли в Стаза Загора, Разград, Благоевград, Сливен, Ямбол, Търговище, Бургас, Варна, Добрич, Русе, Велико Търново, Ловеч, Перник, Пловдив... както и на български танцови колективи зад граница – Турция, Гърция, Румъния, Унгария, Франция, Монголия, Италия, Германия.

Професионализъм в творчеството, блестящи идеи, автентичност на танците, прекрасна народна музика, богатство на костюмите – това е своеобразния, оригинален почерк на Тончев. Пословичната любов на хореографа към родния фолклор дава възможност за раждането на шедьоври на сцената, като „Сватбарска китка“, „Панаир“, „Коледари“, „Пеперуда“, „Въжички“, „Буенек“, „Еркечки“, „Джиновско“, за да се превърне в любимец на публиката. Години наред той е ръководител на ансамблите в Сливен, Ямбол и на други в страната. Работил е със светила в българската хореография като Филип Кутев, Кирил Дженев, Борис Вълков, Иван Тодоров, Маргарита Дикова и др.
Тончо Тончев е удостоен със званието „Почетен гражданин на Стралджа“, носител е и на два ордена „Кирил и Методий“ I-ва и II-ра степен, отличник на Министерство на културата и на Комитета за читалищна дейност.

ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА МУ ПАМЕТ!

Поклонението пред тленните останки на Тончо Тончев ще се извърши на 18 Октомври от 11ч. в читалище „Просвета-1892“ Стралджа.

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg