Творци

Тончо Тончев

ТВОРЦИ

Тончо Йорданов Тончев е роден в Стралджа през 1941 г.
Ненавършил пълнолетие е приет в Държавния ансамбъл за народни песни и танци - София.
Завършва успешно хореографското училище. Неговата диплома „Джиновското” е най-добрата, това е и неговият първи танц, отпечатан в сп. „Танцово изкуство”. Впоследствие през годините Тончев публикува общо 35 танца в специализираното издание, а композираните и поставени от него танци в различни състави, в т.ч. в Молдова, Румъния, Унгария и Япония са над 300.
Роден талант - хореограф, музикант, певец, Тончев има безброй успехи на сцената у нас и зад граница.
Подготвяните от него цялостни програми за различни танцови състави печелят признанието на публиката и високата оценка на специалистите. Пословичната любов на Тончев към родния фолклор дава възможност за раждането на истински шедьоври на сцената, а той самият се превръща в любимец на публиката. Носител на орден „Кирил и Методий” I и II степен, награждаван многократно за успехите си в страната и чужбина. През 2006 г. Тончев е удостоен със званието „Почетен гражданин на Стралджа”, той е първият, който получава това звание. Тончев има в биографията си години като ръководител на Окръжен ансамбъл - Сливен, Тракийски ансамбъл-Ямбол, както и на други в страната. Работил с съвместно със светилата на българската хореография Филип Кутев, Кирил Дженев, Борис Вълков, Кирил Харалампиев, Иван Тодоров, Методи Кутев, Маргарита Дикова, Петър Григоров - народни артисти, хореографи от национален мащаб, хора, които не само признават таланта на Тончев, но и го предпочитат в своя екип, тъй като дава характерен облик на всеки от поставените танци.

ТВОРЦИ
Тракийски ансамбъл за народни песни и танци - Ямбол
с ръководител Тончо Тончев


Изключителен познавач на българското народно творчество и танцовото изкуство Тончев черпи вдъхновение най-вече от богатия стралджански фолклор. Неговите постановки „Сватбарска китка”, „Панаир”, „Коледари”, „Пеперуда”, „Въжички”, 74 „Буенек”, „Сватбари”, „Еркечки” и др. вдигат на крака публиката. Тончев през всичките години е ръководител на танцовите състави и към читалище „Просвета”- Стралджа и на добилия национална популярност ансамбъл „Въжички”. Ансамбълът е удостоен със званието „Представителен” още през 1969 г. Лауреат на всички национални събори в Копривщица, с успешно участие в задгранични турнета на няколко континента. Тончо Тончев представя цялостна композиция от песни и танци и на Световния фестивал през 1968 г., и на републиканския през 1969 г. БНТ пази в архива си редица филми, посветени на хореографа и ръководените от него танцови колективи. Творческия път на Тончо Тончев през всичките 50 и повече години, отдадени на музиката, песента и танците, е белязан от изключителни успехи и множество награди в злато. През всичките години той е обучил над 2000 танцьори, десетки ръководители на състави, открил безброй таланти - певци, инструменталисти, танцьори. Благодарение на Тончев Стралджа се превърна в център на танцовата самодейност. Народният събор „Мараш пее” е включен в Националния културен календар и се следи от фолклористите. По предложение на Тончев през 1995 г. в Стралджа се организира Конкурс-надпяване „С песните на Вълкана Стоянова”, който дава шанс на млади дарования от цялата страна. Запазени са и продължават да се провеждат обичаните народни празници Коледа, Великден, Кукеровден, Лазаровден и др.
ТВОРЦИ
През 2010 г. стралджанци и гости от близо и далеч отбелязаха тържествено 70-те години на изявения хореограф Тончо Тончев. И доказаха не само уважението си към този самороден талант, посветил целия си живот за развитието, обогатяването и разпространението на българското танцово изкуство, но и към фолклора, към родния край.
Залата на читалище „Просвета” трудно събра всички желаещи да присъстват на празника. Почти час преди началото на концерта Тончев приема поздравления и подаръци. На опашка да поздравят твореца се наредиха негови колеги хореографи от Ямбол, Средец, Котел, Сливен, танцьори от формации в Стралджа и Ямбол, приятели, колеги.Мнозина оставаха дълго край изложбата”Живот в музика и танци” във фоайето, за да си припомнят моменти от многообразието на „Тончовото изкуство”. Организаторите от общината и читалище”Просвета” се погрижиха присъстващите да си припомнят един емблематичен филм на БНТ за твореца, след което последваха вълнуващи моменти и за публиката и за „виновника” на тържеството. Виолета Андонова разказа увлекателно за живота и творчеството на Тончев, в своето слово кметът на Общината Митко Андонов определи създателя на „Въжички” и първи Почетен гражданин на общината Тончо Тончев като „мерило за национален характер, духовност и творческа изобретателност, уникална личност” с която Стралджа и стралджанци с право се гордеят. В най-тържествения момент г-н Андонов връчи наградата „Плакет с образа на П.Кр.Яворов”В знак на благодарност за стореното през годините ,с уважение и признателност публиката стана на крака и дълго аплодира своя герой. Поздравления и подаръци към рожденика поднесе и Атанаска Кабакова, председател на читалище”Просвета”. Дъщерята Нели беше тази, която от името на Тончев поднесе благодарностите за оказаното доверие. Цветя и много обич за Тончев имаше и от най-скъпите му – внучките. Трогателно прозвуча признанието на семейството в този миг за дълбоката обич и разбиране към вечната заетост на твореца и посвещението му на изкуството.
„Високо ценя мисията да откривате и подпомагате развитието на даровити български деца, да предавате на младите възрожденския дух, който носите. Убеден съм, най-ценния дар за вас е любовта на хората, особено на вашите съграждани. Без съмнение вие сте гордост за жителите на Стралджа” се казва в поздравителния адрес на Президента на републиката Георги Първанов до Тончо Тончев в допълнение с поздравления за здраве, сили и енергия :„Да ви съпътстват удовлетворението от творческата изява и радостта от добрите начинания в живота!”
Поздравителни писма пристигнаха и от народния представител Атанас Мерджанов, от областния управител Таня Димитрова, от проф. Елена Кутева, директор на Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”, от Национален фолклорен ансамбъл „Българе” , от читалища, културни и просветни организации, от граждани.
Ансамбъл „Въжички” подари на рожденика своята празнична програма, в която основния танц беше стралджанския буенек. Момичетата в красиви чукмани и пищни буенешки шапки предизвикаха възторга на публиката възкресявайки множество спомени от истинска екзалтация на публиката при вида на този грациозен, красив и вълшебен народен танц.Стралджански танци представиха детската и младежка формация. Хореографът Мая Дучева се постара да докаже, че е достоен продължител на творчеството и делото на своя предшественик. Публиката остана очарована и от присъствието на сцената на танцовите колективи от областния град „Ромбана” и „Перуника”, които с много любов и майсторство представиха танци на Тончев заедно с горещата благодарност за съвместната работа през годините и постигнатите успехи на голямата сцена.
Поздравления към твореца, хореографа, музиканта, диригента, артиста поднесоха и гостите доц.Крум Георгиев от Общество за фолклор Ст.Загора, който подчерта, че „ако днес у нас се роят множество модерни и предпочитани от младите клубове за народни танци, то приносът за това основно е на Тончев, ако днес българското танцово изкуство привлича интереса на публиката, ако фолклора е магията, която ни дава силата, самочувствието и зарежда родолюбието ни, то виновник за това отново е Тончев и неговото изкуство”. Иван Джурелов припомни моментите от най-сериозните изяви на „Въжички” и ямболския Тракийски ансамбъл, ръководени от Тончев, постигнатите отличия, високата оценка на специалисти и публика , потърси най-точните думи, за да изрази възхищението си от таланта на Тончев и неугасимата енергия да твори. Един след друг на сцената излизаха хореографи, бивши танцьори на Тончев, за да излеят вълнението, дълбоките чувства на уважение, благодарност и преклонение пред майсторството на Тончев. Множество цветя бяха поднесени в края на тържеството и нестихващи аплодисменти. Усмихнат Тончев продължи скромно и тихо да посреща всяко внимание с уговорката, че той не е по-различен от останалите, може би само с това, че е влюбен в изкуството, което прави и държи да го поднася на хората – щедро, богато, неуморно. И винаги за добро.
След продължително и тежко боледуване на 17 Октомври 2014г. Тончо Тончев си отиде от този свят.
Стралджа тъгува за невероятният хореограф, фантастичния музикант, страстния танцьор, талантливия актьор и горещ родолюбец, емблемата на Стралджа, създателя на ансамбъл „Въжички“.
ТВОРЦИ
На 08.11.2016г. ръководството на съюза на българските музикални и танцови дейци награди посмъртно Тончо Тончев с "Кристално огърлие" за изключителен принос в развитието на българската музикална и танцова култура.
Сподели
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg