Матьо Добрев

Матьо Добрев
Матьо Добрев е роден на 24 Март 1957 г. в Стралджа.
Както самият той казва: „Това е кавалджийски край“…
Кавалджията Матьо Добрев е интересно явление в българската музика. От една страна той е органично свързан с народната традиция, а от друга е новатор, който с импровизационната си дарба реабилитира кавала като инструмент, солиращ в звучността на една разнообразна като състав и функция музика.
В среда, близка до описаната, е израснал Матьо Добрев. Баща му е един от най-добрите кавалджии в Стралджа - Добри Милев.
Учил се е от „класиците“ Драган Карапчански и Никола Ганчев. За чувствителното и впечатлително момче, попило интонациите на своя край, всичко в тази реалност е интересно. Така едва на осем години, Матьо тръгва по сватби с баща си, за да бие тъпана… Но вниманието му е обсебено от кавала. Спомня си как става рано, за да разучи бавна мелодия. Как с часове се упражнява, за да постигне нов тон. Има ред интересни случки, които показват, че изучаването на инструмента и усвояване на майсторството ще се превърнат в негова съдба. Вероятно и бащата усеща, че малкият има талант.
Сериозно с музика започва да се занимава при създаването на оркестър „Стралджа“. На 12 години прави и първите си записи в радиото. Творческият му път се свързва с различни групи и състави, защото меката и топла звучност на неговия кавал пасва навсякъде. Матьо има ухо и сърце за всичко ново, което се случва наоколо. Впуска се в импровизации, разширява диапазона на кавала и прави възможно по-сложно интониране. Постепенно се превръща в авторитет за музикантите в популярните жанрове. Както казват неговите колеги, „всички кавалджии вървят след Матьо.“

Матьо Добрев умира в дома си в гр.Стралджа на 8 Април 2019 г. на 62 г.
Сподели
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg