ВЪЛКАНА СТОЯНОВА

Вълкана Стоянова
Вълкана Стоянова е родена в село Люлин, Община Стралджа на 13 Юли 1922 г. Певицата твърди, че е наследила певческите си умения и от двамата родители, както и от единият си бащин брат, който бил свещеник и имал чудно красив глас. Големият репертоар от песни на певицата е наследство най-вече от майка ѝ, а усвояването им ставало по седенки и сборове. Вълкана разказва, че има предпочитания към бавните, трапезни песни, в които се разказват различни случки от живота на хората. Първата песен, която изпява, е „Стоян на Рада думаше“. През 1936 г. я записва в студио „Арфа“ – талантът на Вълкана е открит именно от звукозаписното студио „Арфа“. Следват записи за студио „Симонавия“, „Радиопром“ и „Балкантон“. Издават се 50 грамофонни плочи с песни на певицата. Пее в ансамбъл „Филип Кутев“ от основаването му през 1951 г. В репертоара си има над 500 народни песни, сред които „Нягол на Милка думаше“, „Алтанлъ Стоян войвода“, „Димо на Рада думаше“, „Станке ле, урум беглийке“. Много от тях са записани в Българското национално радио. Пяла е самостоятелно, под съпровод на известния кавалджия Никола Ганчев, с когото са записани повечето ѝ песни, и с ансамбъл „Филип Кутев“ – на най-големите концертни подиуми в Европа и Америка.
От 1972 г. е носител на званието „народен артист“.

Певицата преподава народно пеене в Националното училище за фолклорни изкуства в Котел
и в Нов български университет.
В нейна чест в Стралджа от 1995г. се провежда националният конкурс „С песните на Вълкана Стоянова“.
Освен неповторимите си изпълнения, Вълкана Стоянова оставя след себе си своите ученици, по-известните сред които са: Бинка Добрева, Мария Колева, Мария Бинева, Гинка Иванова, Дарина Славчева, Венета Костадинова, Десислава Донева и Стоян Варналиев. Стоян Варналиев е ученикът, на който голямата певица завещава цялото си творчество.

През 2002 г. е издаден компакт-дискът „Гласът на Тракия“, събрал едни от най-известните песни от репертоара на Вълкана Стоянова.
Певицата е почетен гражданин на Стралджа от май 2007 г. През февруари с. г. кметът на Стралджа отправя искане Вълкана Стоянова да бъде удостоена с най-високото държавно отличие – орден „Стара планина“, по случай 85-годишнината на народната певица и приноса ѝ към българската култура.

През 2008 г. БНТ създава и излъчва биграфичния филм за певицата „Обичайте ме и когато няма да пея“.

Вълкана Стоянова умира в София на 11 януари 2009 г., на 86 години.
На 25 май 2013 г. е открит паметник на Вълкана Стоянова в родното ѝ село.
През 2015 г. в Стралджа е създадена фондация „Вълкана Стоянова“. Целите са да се популяризира името и творческата дейност на Вълкана Стоянова, подпомагане и утвърждаване на българския фолклор и традиции, откриване и подпомагане на таланти и младежи да развиват своите заложби и потенциал в автентичния български фолклор.
Вълкана Стоянова
Паметникът на Вълкана Стоянова в родното ѝ село Люлин.
Сподели
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg